Möt David: mast- och anläggningstekniker

Att jobba i master är en skön känsla, särskilt om man är höjdrädd säger anläggningstekniker David Sarac. Han fick en intern utbildning hos Eltel för att kunna utföra arbetet och det ångrar han aldrig.

Hej David, vad har du för utbildning i grunden? 

- Jag läste el- och energiprogrammet på gymnasiet och sökte jobb som fibertekniker, blev antagen och har arbetat i branschen sedan jag tog studenten 2014.

Vad heter utbildningen som du gått för att få arbeta i master? 

- Vi har fått intern utbildning för att kunna klättra och arbeta i mast, med repetition en gång om året. Repetitionen syftar till att behålla kunskapen om mastarbetet samt hur man ska rädda sin kollega om hen kommer till skada, den kunskapen är extra viktig. Är man höjdrädd så är denna utbildning att rekommendera. Min kollega Kemalj var höjdrädd först, precis som jag. Men jag fick honom att följa med på utbildningen i Växjö och nu älskar han också det. Det är en fantastisk upplevelse samt en riktigt skön känsla.

Hur gick utbildningen till?

- Inom mastarbete så är utbildningen omfattande, det är ett komplicerat jobb, inte bara att klättra upp i en mast och sätta upp en radiolänk. Dels är det förarbeten som att bygga upp siten med batteri som backup, koppla kraft till likriktaren och konfigurera så inställningar på radion blir rätt. Samt att du ska panorera in antennerna så de får mottagning. Och i dom flesta fall av våra jobb även att dra kabel upp till radion. 

Varför valde du att gå den utbildningen? 

- Jag valde att bli masttekniker för att kunna göra många olika typer av jobb, bli mer mångsidig. Jag har också gått utbildning för skydds- och säkerhetsledare för att få arbeta inom järnvägen.

Berätta, vad gör du i ditt jobb på Eltel om dagarna? 

- Allt från att jobba med fiber till att vara 40 meter upp i en mast eller arbeta i en lång järnvägstunnel och montera kameror på natten. 

Vad gillar du med att jobba som anläggningstekniker? 

- Min inriktning är fiber och nätverk. Det är ett brett yrke, man kan göra allt bara man visar sitt intresse och är nyfiken på att lära.

Vad gillar du med Eltel?

- Det jag gillar med Eltel är att arbetsuppgifterna är så varierande, att ena dagen inte är den andra lik. Man lär sig något nytt varje dag.