Privata aktörer som Eltel viktiga för Natos kollektiva försvarsförmåga

Privata aktörer spelar en väsentlig roll i såväl Sveriges beredskap och totalförsvarsförmåga som i Natos kollektiva försvarsförmåga. Inom kritisk infrastruktur ligger ett stort ansvar på företag som Eltel. – Vi är väl medvetna om vår viktiga roll, säger Angelica Bille Holmquist, Chief Security Officer på företaget.

Medan samhällets beredskap och totalförsvarsförmåga tidigare framförallt låg inom 
ramen för statlig styrning och offentlig verksamhet är stora delar numera, efter privatiseringen och avregleringen, utlagda på privata aktörer. Även om myndigheterna har huvudansvaret är de beroende av privata aktörer för att upprätthålla samhällets funktionalitet även i situationer av svåra påfrestningar, inte minst inom elförsörjning och kommunikation. 

Eltel är en leverantör av kritisk infrastruktur i Norden, och som tillhandahåller tjänster och totalentreprenad för högpresterande kommunikationsnät, elnät och förnybar energi.

– Inträffar till exempel ett fel i kommunikationsnäten som är avgörande för transportsystemen har vi en tidsbegränsad inställelsetid, oavsett var i landet det sker. Eftersom vi på Eltel har en bred geografisk spridning och expertis har vi förmågan att agera och vara en given del av personalförsörjningen i ett beredskapsläge – oavsett om det är en grundberedskap. Det är en viktig del av vår roll inom samhällskritisk infrastruktur, förklarar Angelica Bille Holmquist.

Eltel förbereder sig på oväntade scenarier
Då det kan vara näst intill omöjligt att förutse exakt vilken typ av utmaning eller påfrestning som samhället kan utsättas för, är det svårt att i avtal med myndigheter i detalj reglera vilken uppgift varje privat aktör har. Istället används begreppet ”rådighet”.

– Vi ska kunna verka även i en osäker värld, där vi inte riktigt vet vad som gäller. Vi 
måste då kunna lösa problemen snabbt och i samarbete med andra aktörer, säger Esbjörn Wickström, Key Account Manager för Publik Infrastruktur på Eltel.

För att kunna möta denna utmaning har Eltel stärkt sin förmåga, bland annat genom att ha ökat antalet säkerhetsklassade medarbetare för att hantera säkerhetskänsliga arbetsuppgifter inom samhällskritisk infrastruktur. Men allt handlar inte bara om resurser.

– Vi måste också kunna agera effektivt. Därför jobbar vi mycket med genomförandeförmåga, genomarbetade processer och lokalkännedom, säger Esbjörn Wickström. 

Eltel påverkas av Natointrädet 
Sveriges inträde i Nato har också påverkat verksamheten. Nato har identifierat sju civila förmågor som är särskilt prioriterade områden för att stärka den civila motståndskraften. Eltel är inblandade i tre av dem: energiförsörjning, kommunikationssystem och transportsystem.

– Tittar vi på de konflikter som utspelat sig i modern tid kan vi konstatera att samhällskritisk infrastruktur är ett konkret mål för en antagonist som vill skapa social oro och försvaga samhället. Nato har därför givit medlemsländerna i uppdrag att aktivt stärka civilsamhällets resiliens för att motstå och återhämta sig från en attack. Inte minst av den anledningen tillser Eltel bland annat att vi har tillgång till personal med rätt kompetens för att kunna restaurera och underhålla kritisk infrastruktur, både proaktivt och reaktivt, och därmed kunna bidra till såväl 
Sveriges beredskap som Natoalliansens förmåga att stå emot och klara förändring, 
avslutar Angelica Bille Holmquist.

Övre bilden: Angelica Bille Holmquist, Chief Security Officer Eltel Sverige
Nedan bild: 
Esbjörn Wickström, Key Account Manager Publik infrastruktur Eltel Sverige

Foto: Thomas Carlgren