"Projektör är ett självständigt jobb där man får ta egna beslut!"

Projektör är ett yrke för den som gillar teknik, kan hantera olika datasystem, tycker om att arbeta självständigt och att ha många saker på gång samtidigt. Träffa Monika Bergdahl som är projektör på Eltel i Umeå.

Hej Monika! Berätta, vad gör du i ditt jobb på Eltel om dagarna?

Det här är ett självständigt jobb där man får ta egna beslut. Jag får beställningar från vår produktionsplanerare som jag tittar igenom för att få en uppfattning om vad jobbet handlar om. Om jag har några frågor tar jag kontakt med beställaren, bollar idéer med mina kollegor, både projektörer och tekniker. Ibland åker jag ut på plats för att se hur det ser ut i verkligheten. När jag vet vad som ska göras och tänkt ut en lösning beställer jag material och gör underlaget till teknikerna som ska utföra jobbet. Då jobbet är utfört sammanställer jag och gör i ordning för fakturering.

Vad är roligast med ditt jobb som projektör?

Var jag än jobbar tycker jag att det är viktigast att man trivs med sina arbetskamrater, och det gör jag. Annars tycker jag det är roligt att tänka ut lösningar som vi ofta diskuterar mellan varandra, både projektörer och tekniker. Kontakten med både slutkunder och beställare tycker jag också om. Som projektör måste man också gilla att ha många bollar i luften.  

Vad behöver man kunna för att jobba som projektör?

- Den bästa bakgrunden är om du själv jobbat som tekniker tidigare, då har du mycket gratis. Jag har bland annat jobbat som fibertekniker samt med nätövervakning och det har jag nytta av. I övrigt är det bra om man är tekniskt intresserad och vill lära sig någonting nytt, kännedom om telenätet är ett plus. Som projektör har du också ansvar för ekonomin i dina projekt. Som ny får man inte heller vara rädd att fråga, bättre att ställa en fråga för mycket än en för lite.

Varför jobbar du på Eltel? 

- Arbetskamraterna är viktiga och jag trivs väldigt bra med mina. Vi samarbetar bra och hjälper varandra. Plus att det är ett självständigt jobb och det passar mig.