Möt Pontus: fiberteknikern som blev masttekniker

Första gången som fiberteknikern Pontus Erlingsson klev upp i en mast satt hjärtat i halsgropen. Men nu njuter han av spänningen, och utsikten, när han klättrar upp i de 70 meter höga masterna.

Berätta, hur blev du masttekniker?

-Jag jobbade som fibertekniker på Eltel. Det var en av mina chefer här som frågade om jag ville klättra. Jag har ju respekt för höjder och kände mig lite rädd just då men beslöt mig ändå för att testa, så jag fick gå en två-dagars utbildning till masttekniker.

Vad kände du första gången du klättrade?

-Masterna är 70 meter höga. När jag gick upp i en mast första gången kände jag hur det svajade lite, det var väldigt spännande. Men man har ju sele och sitter ju alltid fast, så säkerheten är hög. Men min bestående känsla var ”jäklar vad kul detta är!”

Hur länge har du klättrat?

-Jag har klättrat i tre veckor nu och har också varit till Göteborg och klättrat på tak, där blev jag upplärd av en expert från Eltel i Litauen.

Vad är det bästa med att vara masttekniker?

-Att kunna blicka ut över allt, man ser så långt och allt är så litet. Det är spänningen, det är höjderna, det är adrenalinkick flera dagar in. Det är riktig roligt!

Beskriv teamet, hur är det och hur jobbar ni?

-Vi byter ut utrustning och sätter ut nya antenner för 5G-nätet.  Vi är fyra personer i teamet och vi har en som har mer ansvar, mer som en arbetsledare, när det gäller projektet och alla dokument. Det är lätt att tyda dokumenten då vi alltid har en projektör som har planerat allt. Vi har känt varandra ett tag i teamet nu och vi har klickat väldigt bra. De är också taggade på master!

Vad gillar du med Eltel?

-Rent spontant känns det som att det finns plats för att utvecklas. Vill du prova något annat är det inte helt omöjligt. Jag hade till exempel aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle klättrar upp i en mast och vara med att utveckla 5G-nätet.

Vem skulle du behöva för att komplettera teamet? Vad är din säljpitch till dina eventuellt framtida kollegor?

-Någon som är engagerad och som tycker om att gå utanför sin bekvämlighets-zon. Någon som har mod och som vågar att ta ett steg längre. Det hjälper om man har en bakgrund inom teknik och är lite teknikintresserad. Jobbet har också en ytterligare mening som jag vill nämna: vi är med och gör samhällsnytta. Tack vare oss kan människor i Sverige surfa på 5G-nätet.