Eltel på plats under branden i Västmanland

Den stora branden i Västmanland som startade på ett kalhygge i slutet av juli undgick väl knappast någon? Henrik Lundvall, serviceingenjör på Eltel, hade beredskapstjänst under perioden och kom närmare branden än de flesta andra …

Henrik Lundvall, serviceingejör på Eltel, berättar om arbetet som Eltel gjorde under branden:

-          Jag bor ungefär tre mil från området där branden började, men jag såg röken tidigt. Det hade varit torrt länge och när det började blåsa norrut i början av augusti så började elden skena. Det var då MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) ringde till Eltels NMC (Network Management Center) som i sin tur hörde av sig till mig, som hade beredskap, för att säkerställa och förebygga att insatsmyndigheternas radiokommunikation inte skulle påverkas av branden.

Jag kollade på nyheterna och hörde av mig till de kontakter jag har hos polisen för att höra hur illa det var. För oss blev det påtagligt när strömmen gick i en av våra master, då ringde jag polisen igen och frågade om det gick att ta sig dit eftersom det låg innanför avspärrningarna. Efter att ha hämtat material på vår arbetscentral så fick jag poliseskort till masten som precis hade fått strömmen tillbaka när jag kom fram. Då var klockan kring 02 på natten. Jag tänkte att det är nog sista gången jag ser den här anläggningen innan lågorna tar den.

Nu såg jag aldrig några öppna lågor, men röken var hemsk. Det var som en väldigt dimmig höstmorgon, helt surrealistiskt. Som att stå bredvid en majbrasa hela tiden. Den stickande lukten vande jag mig vid efter en stund, men både kläderna och tjänstebilen stank efteråt.

Det positiva med händelsen var samarbetet med MSB och inom Eltel och att det tack och lov aldrig blev något avbrott för användarna!