IT&Telekomföretagen studerar fiberutrullningen i ”heta” Norrbotten

Den 20-21 november gästades Eltel i Luleå av Kajsa Frisell, som är Näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen. Detta är den branschorganisation vi på Eltel tillhör tillsammans med övriga i telekombranschen. Här har Kajsa Frisell uppdraget att bedriva lobbyverksamhet mot politiker för att få dem att fatta rätt beslut för oss.

Torsdagen den 20 november blev Kajsa hämtad på flyget av Ingrid Engelmark-Högström och första anhalten var ett besök utanför Facebook-hallarna i stadsdelen Porsön. Här kan man beskåda det första gigantiska datacentret, som är början av en rad kommande storbyggen i Norrbotten.

Kajsa Frisell utanför Facebook

De har även börjat bygga Facebook Hall 2, som blir nästan lika stor, men har en annan design.
Härifrån bar det iväg till Eltels kontor på Murbruksvägen i Luleå. Här fick Kajsa en riktig genomgång av Greger Björk och Stefan Karlsson ,projektörer, om vilken metodik och struktur vi använder för att uppnå samma goda kvalitet på fiberutbyggnad , oavsett var eller åt vem vi bygger åt.
Kajsa Frisell på kontorMateriel

Efter det åkte vi till en av förortsnoderna som vi fått tillträde till av Lunet. Den har vi byggt enligt deras krav på kvalitet, vilket gör att allt är väldigt snyggt, rent och lättarbetat.

Hall

På eftermiddagen satte vi oss i bilen och drog vidare till ett de pågående byaprojekten som vi utför åt Luleå Kommun, i byn Avan.  Avan ligger mellan Boden och Luleå, ca 2 mil från Luleå.

Här fick vi se när våra tekniker Bengt Rehnström och Anders Köpman gjorde en kundanslutning, samt vara med Emil och Tarek i ett tält och svetsa fiber i en FOS.

Det här tyckte Kajsa var väldigt intressant och är väldigt förvånad över att inte fler tjejer väljer det här yrket, med tanke på vilken finmotorik och handlag som krävs.

Att det är stort tryck på den här kompetensen nu är ingen nyhet, och det är en fråga som hon nu ytterligare kommer att lyfta till politiker för att få till mer resurser.

På knäKajsa Frisell och fiber

Sen besökte vi samlingslokalen i Avan, som vi fått ”låna” av föreningen till personalen, så de kan gå in och värma sig emellanåt, och värma mat och dricka kaffe.

Här möttes vi upp av en delegation från Avans byaförening, med ordförande Signar Hammargren i spetsen. 

Fiberföreningsmöte

Över en kopp kaffe berättade de om sin resa i fibervärlden och att de nu har nästan 95% anslutningsgrad till fibernätet. De har haft ett antal byamöten och informationsträffar, och de som inte kunnat komma, har man besökt. Här har man insett vad man ska använda den ideella byakraften till.  Signar och Kajsa hade en bra diskussion om vikten av kommunikationen på landsbygden, som resulterade att ett möte med nytillträdde landsbygdsministern Sven-Olof Bucht borde besöka byn för att ta frågorna vidare.

Kl 15.30 avvek vi från Avan och avslutade dagen hos LUNET (Luleå Kommuns stadsnät) och deras VD Tomas Sundström . Här anslöt vår Distriktschef Bengt-Eric Moe, och teamchef Kjell Karlsson.

Här diskuterades rollen som KO-/Drifts- och underhållsoperatör och deras utmaningar. En gemensam fundering om de problem som de ”nya” upphandlingsunderlagen ställer till, kom upp och hur man ska hitta en hållbar modell för upphandlingsprocessen för att uppnå bästa kvalitet. Detta fick Kajsa med sig i bagaget.

Dag 2 åkte vi till SKAPA Företagsby och besökte IT Norrboten för att lyssna in deras planer för framtiden. De håller just nu på med en analys för till vilket pris man skulle kunna bygga ut hela Norrbotten med fiber. De har ju även skrivit en avsiktsförklaring med IP Only som är intresserade att ta en roll i det här sammanhanget. Man har inte klart för hur detta ska tänkas gå till ännu, men det kommer under 2015 att ha behandlats av de 14 ingående kommunerna.

Kajsa Frisell utanför Skapa

Efter detta hastade vi till flygplatsen där Kajsa blev tvungen lämna ett inspirerande och soligt Norrbotten.

Men vi har nog satt Norrbotten på kartan……. J

Kajsa Frisell twittrade under tiden så hennes kommentarer finns att se på följande länk, (men man får nog scrolla ner en bit till den 20 nov) https://twitter.com/kajsafrisell

 

Vid tangentbordet

Ingrid Engelmark-Högström