Eltel installerar 275 000 smarta elmätare i Göteborg för cirka 14 miljoner euro

Eltels Smart Grid-verksamhet har tecknat ett avtal med Kamstrup, en ledande tillverkare av systemlösningar för smart energimätning, avseende installation av 275 000 smarta elmätare i Göteborg. Avtalet är värt ca 14 miljoner euro.

I och med avtalet ingår Eltel och Kamstrup ett samarbete med helhetsansvar för installationerna av den nya generationens smarta elmätare, vilket inkluderar projektledning, planering, bemanning, logistik och kontakt med slutkunderna, på uppdrag av Göteborg Energi.

- Vi ser fram emot samarbetet med Kamstrup Göteborg Energis kunder och att ge ett smidigt byte till framtidens smarta elmätare, säger Sami Peippo, Director Smart Grid Sverige. – I och med det här avtalet befäster vi också vår ställning som en av marknadsledarna i Sverige med totalt 1,5 miljoner kontrakterade byten av elmätare.

Erfarenheten från tidigare utrullningar har förstås bidragit till en smidig och effektiv process, vilket gör Smart Grid väl förberett för kommande utrullningar i övriga nordiska länder.

- I Norden har vi kontrakterat och genomfört 5 miljoner byten av elmätare och ser fram emot de kommande utrullningarna av smarta mätare i Finland och Danmark inom kort, fortsätter Sami Peippo.

Det nya mätsystemet som installeras i Göteborg består av ett IT-system och nya smarta elmätare som kommunicerar via mobiltelefoninätet. Kommunikationen sker via den nya framtidssäkrade kommunikationstekniken NB IoT (”Narrow Band Internet of Things”). Lösningen innebär att Göteborg Energis kunder får möjlighet till mer detaljerad information om sin energianvändning, närmast i realtid, vilket kan ge en mer flexibel elanvändning och lägre kostnader. De nya elmätarna uppfyller de nya funktionskraven den svenska regeringen har satt och som träder i kraft den 1 januari 2025.

Under 2021 påbörjas detaljplaneringen för genomförandet av projektet. Själva bytet av elmätarna kommer framförallt att ske under perioden 2023-2024. 

Avtalet gäller från och med december 2020 till och med december 2024.

För mer information:
Sami Peippo, Director, Solution Unit Smart Grids
Tel. +358 40 311 2988, sami.peippo@eltelnetworks.com

Elin Otter, Kommunikationsdirektör, Eltel AB
Tel. +46 72 59 54 692, elin.otter@eltelnetworks.se