Privata aktörer viktiga i det svenska totalförsvaret
Behovet av robust infrastruktur har aldrig varit större. Vår omvärld blir allt mer osäker och utmaningarna mer komplexa. För att möta säkerhetshot som bland annat cyberoch hybridkrigsföring, där fienden inte ens behöver befinna sig i landet för att slå ut kritisk infrastruktur och sätta hela samhällen ur spel, ökar kraven på kvalificerad motståndskraft.
– Den svenska beredskapen utgörs till stor del av privata aktörer. Företag som Eltel
är betydelsefulla för totalförsvaret på ett helt annat än tidigare eftersom vi kan upprätthålla samhällsviktiga funktioner som elektricitet och kommunikation, sådant som tidigare gjordes i statlig regi. I händelse av kris eller höjd beredskap kommer våra insatser att bli avgörande för att få samhället att fungera, säger Angelica
Bille Holmquist, säkerhets- och säkerhetsskyddschef på Eltel Sverige.
Krigsplacering en högaktuell fråga
För att möta kundernas växande behov av kvalificerade tjänster arbetar Eltel intensivt med säkerhetsskyddet. Företagets säkerhetsorganisation växer och säkerhetskompetens finns numera strategiskt placerad över hela landet. Att proaktivt planera för resurssättning vid svåra påfrestningar på samhället är centralt, där möjligheten till krigsplacering i privata företag är en högaktuell fråga.
– Mycket av vår planering utgår från att vi har personal som kan utföra jobbet när
samhället behöver oss. Den kompetens våra medarbetare besitter inom specialområden som exempelvis fiberteknik eller mastklättring är oerhört viktig vid kris eller höjd beredskap, säger Angelica Bille Holmquist, och fortsätter:
– När Sverige nu ökar sin beredskap och stärker totalförsvarsförmågan borde vi som privat företag med totalförsvarsviktig verksamhet få mandat att krigsplacera individer.
Trots att det under många år varit en högaktuell fråga släa släntrar tyvärr lagstiftningen på området efter.